Konténer területfoglalási engedély

Megosztás

Minden, amit a konténer területfoglalási engedély kapcsán, és a kérelem benyújtásával, árával kapcsolatban tudni érdemes. Ha egy megrendelt konténert utcán vagy bármilyen közterületen szeretné lerakni, területfoglalási engedélyre van szükség az elhelyezéshez.

Ebben a cikkben összeszedtük az összes hasznos tudnivalót, mert segíteni szeretnénk ügyfeleinknek, potenciális megrendelőinknek az engedély intézéssel kapcsolatos tudnivalók részletes ismertetésével.

Közterület foglalási engedély kérelem

Ha konténert közterületre helyezne ki, el kell mennie a helyi polgármesteri hivatal műszaki osztályára, vagy el kell látogatnia az engedélyt kiadó hivatal honlapjára. A hivatal területfoglalási engedély kérelem űrlapjának kitöltése lehetséges az önkormányzaton, de a kérelem számos önkormányzat weboldalán is megtalálható, onnan le lehet tölteni.

A területfoglalási engedély önkormányzat műszaki osztályokon való ügyintézésével (lásd Covid-19, koronavírus helyzet) és a konténer kihelyezésének érvényes feltételeivel kapcsolatban azt ajánljuk, hogy tájékozódjon az adott kerületi vagy települési hivatal weboldalán.

Ebben a kérelemben meg kell adnunk, hogy mikor és pontosan hová szeretnénk kihelyezni a hulladéktároló konténert. Az űrlapon meg kell adni, hogy melyik házszám elé szeretnénk letenni a konténert.

Meg kell adnunk a tervezett foglalási hely időtartamát (napokban) és az elfoglalt hely alapterületét. Bizonyos hivatalok rajzos mellékletet kérnek, de általában egy egyszerű skicc elég szemléltetés gyanánt.

konténer utcán

FIGYELEM! Ha a konténeres autó a szállítás napján nem tudja a kérelemben szereplő címre letenni a konténert, mert csak máshol van hely, akkor a közterület-felügyelet meg is büntetheti! Célszerű körültekintéssel eljárni, és az előző napon valamilyen módon biztosítani a helyet.

Okos megoldás lehet például, ha a konténer helyett az autónkat leparkoljuk arra a helyre, ahová szánjuk a konténert. Mivel a konténerek lényegesen nagyobbak, mint egy autó, érdemes helyet foglalni akár két autóval is. A sitt konténer helyének foglalása sokszor nem egyszerű feladat, különösen a forgalmas belvárosi kerületekben. Kérjük meg ismerősünket, hogy segítsen nekünk a terület lefoglalásában.

Mennyivel előtte kell megszerezni a területfoglalási engedélyt?

Pár nappal a konténer kiszállítása előtt érdemes engedélyt szerezni – vannak települések, ahol az átfutási idő 1-2 nap, de van, ahol akár 7-8 munkanap is lehet. Felárért gyorsított eljárást lehet kérni. A gyorsított területfoglalási eljárásban a konténer akár már aznap is elhelyezhető.

Konténer területfoglalási engedély árak

A területi foglalási díj körzetenként is változik, a napi fizetendő összeg általában 500 és 4000 forint között változik, amelyet az illetéken felül kell megfizetnünk. Van olyan körzet, ahol egy konténer néhány napig ingyenesen is kitehető, és van, ahol csak bejelentési kötelezettségünk van a hulladék konténer elhelyezésével kapcsolatban.

A konténer elhelyezésének feltételeiről és díjairól mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni az adott önkormányzati közigazgatás honlapján vagy az ügyfélszolgálatnál!

Kérelmek, feltételek kerületenként

Konténer területfoglalási engedély 1

Az alábbi listában kigyűjtöttük az összes budapesti és néhány agglomerációs önkormányzat saját honlapjának vonatkozó tájékoztató oldalát az adott kerületben, illetve településen érvényben lévő közterület foglalási információkkal kapcsolatban.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az alábbi információk az adott önkormányzat saját hatáskörén belül változhatnak, a biztonság kedvéért a megfelelő hivatkozásokra kattintva ellenőrizze az adatok érvényességét!

A területfoglalási engedély online is igényelhető szinte mindenhol, ezek elérhetőségét megtalálja alább vagy a hivatkozásokra kattintva.

FIGYELEM! A KÉRELEM BENYÚJTÁSA MÉG NEM HATALMAZZA FEL A KÉRELMEZŐT A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁRA, MEG KELL VÁRNI A HIVATALOS ENGEDÉLY MEGADÁSÁT!

 1. I. kerület, Budavár: a nyomtatvány beküldését követően át kell utalni a 3000 Ft összegű illetéket az I. KERÜLET BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT 12010154-00379543-00700002 számú számlájára. Az 1. kerületi hatályos rendelet IDE KATTINTVA letölthető és elolvasható.

 2. II. kerület: a 2. kerületben a közterület-használati hozzájárulás kérelmezése illetékmentes. Közterület-használati kérelem nyomtatvány.

 3. Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer: 3000 Ft illeték fizetendő, a letölthető nyomtatvány itt található.
  Konténer tárolási díjtáblázat: ITT TALÁLHATÓ
  A 3 napot nem meghaladó konténer tárolás céljára irányuló közterület-használati hozzájárulással kapcsolatos eljárás – ügyfélfogadási időben – gyorsított ügyintézéssel történik az alábbiak szerint:
  – a kérelmet legkésőbb a közterület-használat megkezdése előtti napig kell benyújtani.
  – a közterület-használati díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni
  – a hozzájárulást az Önkormányzat a kérelem benyújtásának napján elkészíti

 4. Területfoglalási engedély IV. kerület: PDF formátumú nyomtatvány online kérelem közterület foglalásához, a kérelmet a kérelem elbírálásának és a szerződés megkötésének időigénye miatt a tervezett közterület-használati időpont előtt legalább 8 (nyolc) munkanappal be kell adni! Illetéket nem kell fizetni.

 5. Közterület használati kérelem V. kerület – Belváros, Lipótváros (PDF): a kérelem beadása illetékmentes.

 6. VI. kerület, Terézváros: a kérelem illetékmentes, az építési konténer elhelyezés díja (Ft/db/nap)
  – normál: 2.170 Ft
  – kiemelt: 2.610 Ft

  E-mailen nem lehetséges közterület használatot kérelmezni, interneten az alábbi 2 lehetőség áll rendelkezésre:
  – ügyfélkapun keresztül e-papír szolgáltatás használatával https://epapir.gov.hu/
  – az Önkormányzati Hivatali Portálon: https://terezvaros.hu/ugyintezes#varosuzemeltetessel-kapcsolatos-ugyek

 7. Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat közterület-használati szabályzata: Építési konténer elhelyezésének díja 2600 Ft/db/nap. E-mail: [email protected]

 8. VIII. kerület, Józsefváros: A kérelmet a 7 napot meg nem haladó közterület-használat esetén legalább 8 munkanappal, a 7 napot meghaladó közterület-használat esetén pedig legalább 15 nappal korábban kell benyújtani! E-mailen nem lehetséges a kérelem benyújtása, cégeknek Cégkapun keresztül, magánszemélyeknek e-papíron kell beadni.

  – Közterület bejelentés nélkül használható: a saját tulajdonában álló ingatlanhoz kapcsolódó tevékenységhez konténer elhelyezése céljából 1 napot meg nem haladó közterület-használat esetén, csak EZT A BEJELENTŐ LAPOT kell kitölteni és elküldeni.
  – 1 napot meghaladó közterület-foglalási igény esetén EZT AZ ŰRLAPOT KELL KITÖLTENI.

 9. IX. kerület Ferencváros: a részletes feltételek ITT találhatók. az építési konténer kihelyezés díja:
  – normál: 829 Ft/db/nap
  – kiemelt: 1751 Ft/db/nap

 10. X. kerület Kőbánya: benyújtható személyesen vagy elektronikusan e-papíron (https://epapir.gov.hu). Az illeték összege 3000 Ft, melyet a a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat 11784009-15510000-11200008 számú közigazgatási illeték számlájára kell utalni.

 11. XI. kerület Újbuda: illetékmentes a területfoglalási kérelem benyújtása.

 12. XII. kerület Hegyvidék: 3000 Ft illetékfizetés: 12001008-00155297-00100006 önkormányzati folyószámlaszámára átutalással, vagy postán vásárolható bélyegilletékkel ([email protected])
  – Elektronikusa iratküldés esetén: KRID kód: 205048928
  – Papír alapú iratleadás az Ügyfélszolgálati Irodán (1126 Bp., Böszörményi út 23-25.)

  Kitöltendő kérelmek:
  Magánszemélyeknek
  Jogi személyeknek

  3000 Ft illeték befizetésén felüli díjak konténer kihelyezése esetén:
  Építési konténer kihelyezés napidíjai:
  – A kategóriájú közterületen: járdán 2600 Ft/db/nap, parkolóhelyen 5200 Ft/db/nap
  – B kategóriájú közterületen: 2600 Ft/db/nap

 13. XIII. kerület: a nyomtatvány e-mailben is igényelhető a [email protected] elektronikus levelezési címre küldött kérelemmel. A kérelem nyomtatványhoz mellékelni kell:
  – vázlatos helyszínrajzot
  – cég esetén az aláírási címpéldányt és a cégkivonatot is

  A közterület-használat díja 4400 Ft + áfa/db/nap. Gyorsított eljárás kérhető, a közterület-használati díj befizetését igazoló sárga csekkel azonnal ki lehet helyezni a konténert.

 14. XIV. kerület Zugló: a kérelem innen letölthető.
  – Eljárási illeték: 3.000.- Ft
  – Ügyintézési határidő: 30 nap
  – Ügyintézők: Szalkári Gyöngyvér (Tel:872-9118), dr. Vabrik Györgyi (Tel:872-9377)
  – Konténer elhelyezésére vonatkozó kérelemnél mellékelni kell az igényelt területet megjelenítő vázlatot, ahol fel kell tüntetni a környező közterületeket, utcákat is. A vázrajzon a szükséges méreteket úgy kell feltüntetni, hogy az egyértelműen megállapítható legyen.

 15. XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota: az alkalmi konténeres tárolás, építési felvonulási terület, céljára kérelmezett közterület-használati hozzájárulás egyszerűsített ügyintézéssel történik a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán, ha a közterület-használat nem haladja meg a 30 m2-t, illetve a 90 napot.

  Kérelem nyomtatványok:
  Közterület-használati kérelem_PDF
  Közterület használati kérelem_Word

  Díjak: 3000 Ft illeték a kérelem benyújtásához, a konténer napidíja 545 Ft/db.
  Kérelem benyújtható: 1153 Budapest, Bocskai u. 1-3.

 16. XVI. kerület, Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Sashalom, Rákosszentmihály: a közterületen történő ideiglenes elhelyezésére vonatkozó engedély ügyintézéséhez az ügyfélnek, vagy a nevében eljárónak személyesen kell megjelennie az Ügyfélszolgálaton (Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal (Főépület, fszt. 8. számú iroda, 1163 Budapest, Havashalom u. 43.).
  Az ügyintéző az ügyfél adatai alapján (személyi igazolvány, lakcímkártya, cég esetében cégkivonat, aláírási címpéldány, esetlegesen meghatalmazás) megírja a közterület használatra vonatkozó árajánlatot, amelyet a kérelmező aláírásával elfogad.
  Tájékoztatás: Vargáné Marcsik Zsuzsanna, tel.: 40-11-473, e-mail: [email protected]

  A konténer kihelyezés díjai (a kérelem illetékmentes):
  – A kategória (Ó-Mátyásföld): 600 Ft + áfa /db/nap
  – B kategória: 360 Ft + áfa /db/nap

 17. XVII. kerület, Rákosmente: a fizetendő illeték összege 3000 Ft, a kérelem elbírálásának időtartama akár 21 nap is lehet! A vonatkozó rendelet ITT OLVASHATÓ!
  Bejelentést kell tenni, de nem kell közterület-használati engedélyt kérni építőanyag, illetve építőanyag, építési törmelék és lom tárolásához használt konténer elhelyezéséhez az elhelyezést követő 3. napig,
  Közterület-használati díj kategóriái:
  – I. kategória: 4000 Ft/nap/db
  – II. kategória: 2500 Ft/nap/db
  – III. kategória: 2500 Ft/nap/db

 18. XVIII. kerület, Pestszentlőrinc, Pestszentimre: 3000 Ft illeték fizetendő. Mentességet kap a közterület-használati díj fizetése alól, ha a konténer kihelyezése esetenként nem haladja meg a 3 napot.
  Közterület-használati díj kategóriái:
  – I. kiemelt kategória: 800 Ft/nap/db
  – II. minősített kategória: 615 Ft/nap/db
  – III. egyéb kategória: 555 Ft/nap/db

  Maga a kérelem, illetve az utcák kategóriákba sorolása ITT TALÁLHATÓ!

 19. XIX. kerület, Kispest: 3000 Ft illeték, az illetékbélyeget csak postán lehet megvásárolni.
  – Engedélyt kell szerezni a hulladékgyűjtő konténer közterületen 24 órát meghaladó időtartamra történő kihelyezéséhez.
  – Nem kell közterület-használati díjat fizetni 7 napot el nem érő időtartamú lakossági konténer tárolására.
  Kérelem az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatához (pdf)
  Vonatkozó önkormányzati rendelet
  Ügyintézés

 20. XX. kerület, Pesterzsébet:
  – Közterület-használati hozzájárulás szükséges szilárdhulladék-gyűjtő konténernek a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra való kihelyezéséhez.
  Közterület-használati díj kategóriái:
  – A kiemelt kategória: 550 Ft/nap/db
  – B jelentős kategória: 529 Ft/nap/db
  – C átlagos kategória: 338 Ft/nap/db

 21. XXI. kerület, Csepel: a kérelem illetékmentes. Mentesül a közterület-használati díj fizetése alól: építési törmelékek konténerben való elhelyezése, illetve építési anyag 72 óra időtartamon belül lerakása esetén, de bejelentésköteles.
  Ügyintézés:
  – Cím: 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 117/A.
  – Tel: 427-0285, 278-0150
  – Fax: 427-0284
  – E-mail: [email protected]

 22. XXII. kerület Budafok-Tétény: közterület-használati engedélyt kell beszerezni hulladékgyűjtő konténernek a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra való elhelyezéséhez.
  Közterület-használati díj kategóriái:
  – 1. körzet: 4000 Ft/nap/db
  – 2. körzet: 3000 Ft/nap/db
  – 3. körzet: 1000 Ft/nap/db
  – 4. körzet: 1000 Ft/nap/db

  Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerületi Polgármesteri Hivatal
  Közterület-felügyeleti Csoport
  – Cím: 1221 Budapest, Városház tér 11.
  – Tel.: 229-2611/250,
  – Fax.:229-2600,
  – Ügyeleti telefonszám: +36 20 386 5942
  – E-mail: [email protected]
  – Szőke Mihály csoportvezető

 23. XXIII. kerület Soroksár: 3000 Ft-os illetékbélyeggel kell kérelmezni a területfoglalási engedély megadását.
  Kérelem konténer utcai tárolásához
Közterület használati díj
Szeretne konténert rendelni? Hívjon minket bizalommal akár most: +36 30 90 30 300.